7 déc. 2013

Kašalj kod naših mališana

 
 
 

Velika dosadna  boljka svake mame : KAŠALJ

 
 
Svaka mama je morala barem jednom se suočiti sa dosadnim kašljem a da ne zna stvarno više šta da radi i gleda bezpomoćno kako joj dijete ne zna iskašljati ili budi se uplakano sto puta u noći. Eh ja sam bila jedna o tih MAMA, pedijatar po dobrom običaju odmah daje antibiotike i to što jači,to bolji, međutim ne želim da trujem svoju djecu ako nije prijeko potrebno.Isprobala sam mnoštvo DIY recepata koji su se pokazali manje više efikasni ali upornost ima i svoje vrline. Ne kažem da ova dva recepta predstavljaju vrh i da će svakome pomoći,ali vrijedi pokušati. Zašto dva recepta?Iz jednostavnog razloga...moja djeca ne vole piti sirupe niti čajeve,pogotovu na biljnoj bazi,vrište samo kad prilazim,a kamoli kada trebam da im dam.Uglavnom pravi medići,nervni slom, i dva lexilliuma poslije svakog davanja sirupa. Pošto sam po prirodi uporna i ne odustajem tako lako onda sam gooooooooglalaaaaaa i tražila tražila THE receptura i našla:
 
Prvi recept je jedan sirupčić koji sam našla coolinarici:
 
 
1/2 kg smokava,može i suhih
1/2 kg smeđeg sećera
Sok od 1 limuna
Vode,samo da prekrije smokve
Sve se to izmješa,stavi na kuhanje 1 sat,koliko je,ustvari i potrebno da izgleda kao sirup.
Ostavite da se ohladi i prespite u staklene boce. Ja dajem djeci i preventivno po jednu kafenu kašiku ujutro i navečer.
Iskreno rečeno,meni se pokazalo kao jedno vrlo efikasno sredstvo protiv kašlja,a nisam za uzvrat dobila nikakvo mrštenje,"neću," niti plač,tako da i Vi možete probati,a efikasno je i na odrasle.
 
 
Drugi recept je  mast "Wick VapoRub," koji sam pročitala ima par dana na "Pinterest-u" i koji sam isprobala ,pošto najmlađa članica porodice,a izgleda i srednji član bratstva i sestrinstva kašlju,ali nemaju temperature.Virus su vjerovatno pokupili u vrtiću ili u školi .
Dakle uzmete tu mast (možete je kupiti u svakoj apoteci) koju sam ja kupila  u apotekama "Sarajevo", namažete tabane dječici ( ovaj recept važi za djecu od 2 godine pa na dalje) i obučete im pamučne čarapice i na spavanje. Moram priznati da sam bila stvarno skeptična ali za ne povjerovati,evo već 4 dana to radim,i djeca mi spavaju kao janjad. Još jedna stvar pošto prvi dan nisam imala tu mast pri ruci,koristila sam "Mucoplant" od Dr Theiss-a i pokazao se isto tako efikasnim,tako da mame koje imaju djecu sa osjetljivom kožom mogu i to koristiti,ili ako su im djeca mlađa od 2 godine.
 
 
 
Eto moje drage mame to bi bilo sve za prvi put.
 
Ako imate drugih iskustava sa kašljem molim vas da  podijelite sa nama.
 
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire